|
2020-07-02 19:09:19, csütörtök
|
|
|
A K-vitamin egyike a zsírban oldódó vitaminoknak. Ez a tápanyag a természetben elsősorban a leveles zöldségekben, a csirkehúsban és a különböző káposztafélékben fordul elő bőségesen. A K-vitamin napi szükségletének nagy részét a táplálékon keresztül vesszük magunkhoz. Ennek a vitaminnak a véralvadásban, valamint a csontképzésben van különleges szerepe. Koenzimként közvetlenül részt vesz az anyagcserében, főleg a véranyagcserét kell itt kiemelni, és a különböző alvadási faktorokban van meghatározó szerepe. Gondoskodik arról, hogy sérüléseknél a sebek ne vérezzenek túl sokáig, hanem a felszínen megalvadjon a vér, ezen kívül megakadályozza a belső vérzéseket.
A K-vitamin napi szükséglete
A napi szükséglet a testsúlytól függ. Napi adagként testsúlykilogrammonként 1 mikrogramm K-vitamin ajánlott. Általánosságban azonban 70 mikrogramm K-vitamint szoktak megnevezni napi adagként. Aki kiegyensúlyozottan és változatosan táplálkozik, a napi K-vitamin-szükségletét lényegében a táplálékkal fedezni tudja, táplálékkiegészítők szedése nem szükséges. A gyerekek nem kielégítő K-vitamin-készlettel jönnek a világra, az első hónapokban ezért a csecsemők K-vitamin-készítményt kapnak megelőzésképpen.
K-vitamin-hiány
K-vitamin-hiány rendkívül ritkán lép fel. Ha mégis, akkor az nem a helytelen táplálkozásra vezethető vissza, hanem sokkal inkább betegségek vagy gyógyszerek, pl. antibiotikumok állnak a háttérben. A K-vitamin-hiány főleg fokozott vérzésekben és rossz véralvadásban nyilvánul meg. A máj betegségei (pl. alkoholizmus következtében), az emésztőrendszer betegségei is okozhatnak K-vitamin-hiányt.
K-vitamin-túladagolás
A K-vitamin-túladagolás bár lehetséges, azonban nem veszélyezteti az egészséget. A K-vitamin nem számít toxikusnak, ezért nem is lépnek fel panaszok.
K-vitamint tartalmazó élelmiszerek
A K1- és a K2-vitamin közötti különbség abban áll, hogy a K1-vitamint a növények termelik, a K2-vitamint pedig a bélflóra. Legfontosabb tehát a K1-vitamin felvétele, éspedig a napi táplálékunkból. A K-vitamin a lehető legkevésbé érzékeny vitamin. A tárolás, főzés és mosás révén tehát rendkívül csekély a veszteség. A K-vitamint nagyon sok zöldségféle tartalmazza. Különösen gazdag K-vitaminban a savanyú káposzta, a karfiol, a kelbimbó, a spenót, a zöldkáposzta, a vöröskáposzta, a fejes saláta, a paradicsom, a búza és a hüvelyesek, mint a bab vagy a borsó.
Állati eredetű élelmiszerek is tartalmaznak K-vitamint. A vitamin a táplálékláncon keresztül kerül a húsba és a belsőségekbe. Bőséges K-vitamint tartalmaz a csirkehús, ezen kívül a vitamin megtalálható a tejtermékekben, különösen a joghurtban. A tojás és a máj is rendkívül fontos K-vitamin-források.
Forrás : Link |
|
|
0 komment
, kategória: Vitaminokról |
|
Címkék: káposztafélékben, megelőzésképpen, emésztőrendszer, általánosságban, táplálékláncon, tejtermékekben, antibiotikumok, megakadályozza, szükségletének, véranyagcserét, táplálékunkból, csontképzésben, véralvadásban, anyagcserében, következtében, veszélyezteti, táplálkozásra, vöröskáposzta, alkoholizmus, belsőségekbe, tartalmaznak, élelmiszerek, sérüléseknél, zöldkáposzta, változatosan, zöldségekben, megtalálható, természetben, legfontosabb, csirkehúsban, szükségletét, vitaminoknak, meghatározó, túladagolás, gyógyszerek, faktorokban, zsírban oldódó, természetben elsősorban, leveles zöldségekben, különböző káposztafélékben, táplálékon keresztül, véranyagcserét kell, különböző alvadási, felszínen megalvadjon, belső vérzéseket, napi szükséglet, testsúlytól függ, táplálékkal fedezni, első hónapokban, helytelen táplálkozásra, emésztőrendszer betegségei, növények termelik, Bőséges K-vitamint,
|
|
|
|
zsírban oldódó, természetben elsősorban, leveles zöldségekben, különböző káposztafélékben, táplálékon keresztül, véranyagcserét kell, különböző alvadási, felszínen megalvadjon, belső vérzéseket, napi szükséglet, testsúlytól függ, táplálékkal fedezni, első hónapokban, helytelen táplálkozásra, emésztőrendszer betegségei, növények termelik, napi táplálékunkból, lehető legkevésbé, savanyú káposzta, fejes saláta, táplálékláncon keresztül, vitamin megtalálható, káposztafélékben, megelőzésképpen, emésztőrendszer, általánosságban, táplálékláncon, tejtermékekben, antibiotikumok, megakadályozza, szükségletének, véranyagcserét, táplálékunkból, csontképzésben, véralvadásban, anyagcserében, következtében, veszélyezteti, táplálkozásra, vöröskáposzta, alkoholizmus, belsőségekbe, tartalmaznak, élelmiszerek, sérüléseknél, zöldkáposzta, változatosan, zöldségekben, megtalálható, természetben, legfontosabb, csirkehúsban, szükségletét, vitaminoknak, meghatározó, túladagolás, gyógyszerek, faktorokban, gondoskodik, vérzésekben, testsúlytól, táplálkozik, zöldségféle, tartalmazza, táplálékkal, megalvadjon, készítményt, szükséglete, koenzimként, közvetlenül, lényegében, vitaminban, joghurtban, vérezzenek, vitaminnak, legkevésbé, elsősorban, mikrogramm, szükséglet, vérzéseket, betegségei, hónapokban, táplálékon, megnevezni, készlettel, egészséget, betegségek, tartalmazó, toxikusnak, okozhatnak, paradicsom, hüvelyesek, lehetséges, különleges, háttérben, vezethető, , ,
|
|
|
|
2024. április
| | |
|
|
ma: |
0 db bejegyzés |
e hónap: |
48 db bejegyzés |
e év: |
529 db bejegyzés |
Összes: |
49322 db bejegyzés |
|
|
|
|
- Ma: 2587
- e Hét: 27478
- e Hónap: 58964
- e Év: 263665
|
|
|